Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί γιορτάζουν οι ερωτευμένοι σήμερα;

14 Φλεβάρη σήμερα.....

Τα πουλάκια κελαηδάνε, οι αμυγδαλιές ανθίζουν, οι μελισσούλες... δεν ξέρω κι εγώ τι κάνουν, οι ανά τον πλανήτη ερωτευμένοι πάντως ψάχνουν ανθοπωλεία και μαγαζιά με κάρτες και αρκουδάκια με καρδούλες!!!!!

Κάθε χρόνο λοιπόν κι εγώ, ενώ μπροστά σε όλο τον κόσμο κοροϊδεύω τους... βαλεντίνους και τις βαλεντίνες, καταλήγω να αγοράζω μια από αυτές τις καρτούλες (γιατί καλή η πλάκα αλλά αν αγνοήσεις τη γιορτή αυτή, κάηκες!!!).

 Είπα λοιπόν φέτος, πριν αγοράσω για άλλη μια φορά κάτι για τη... βαλεντίνα μου, να το ψάξω πρώτα και να μάθω που κολλάει ένας άγιος της καθολικής εκκλησίας με τους ερωτευμένους. Ακούστε λοιπόν λίγη θρησκευτική ιστορία:

Την περίοδο μετά το 200 μ.Χ., ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κλαύδιος ο 2ος είχε μια υπέροχη ιδέα: απαγόρευσε στους νεαρούς άντρες που υπηρετούσαν στο Ρωμαϊκό στρατό να παντρεύονται!!!!  Ο λόγος απλούστατος: θεωρούσε πως οι άγαμοι νέοι ήταν πολύ καλύτεροι στρατιώτες από αυτούς που είχαν πίσω στη Ρώμη γυναίκες και παιδιά να νοσταλγούν. Και κάπου εκεί, μπαίνει στην ιστορία μας ένας ταπεινός παπάς, ο Βαλεντίνος.....

 Ο παπα-Βαλεντίνος που λέτε, αγνόησε τις εντολές του αυτοκράτορα και συγκινημένος από τις εκκλήσεις των ερωτευμένων ζευγαριών που τον επισκέπτονταν, άρχισε να εκτελεί στα κρυφά γάμους... Η δράση του ωστόσο μαθεύτηκε όπως ήταν φυσικό και το 269 μ.Χ., στις 14 Φεβρουαρίου, συνάντησε τον τραγικό του θάνατο μετά από εντολή του αυτοκράτορα.... Το 496 μ.Χ., ο Πάπας Γελάσιος ο 1ος τον ανακήρυξε Άγιο της Ρωμαιο-Καθολικής Εκκλησίας και η 14η Φεβουαρίου ονομάστηκε St Valentine's Day...!!!!!!

Τώρα (και με το δίκιο σας...) θα μου πείτε: καλά όλα αυτά, αλλά τελικά εμείς να γιορτάσουμε τη μέρα των ερωτευμένων ή όχι; Είναι παιδιάστικο, είναι κόλπο εμπορικό για τους ανθοπώλες, είναι ξενόφερτο συνήθειο και αμερικανιά; Κι αν ναι, εμείς οι Έλληνες και Ορθόδοξοι δεν πρέπει να αγνοήσουμε όλο αυτό το παραλήρημα;

Ε, ναι λοιπόν, είναι. Είναι παιδιάστικο, είναι εμπορικό κόλπο, είναι καθολική γιορτή και αμερικάνικο συνήθειο. Κι όποιος είναι ερωτευμένος πραγματικά και το νιώθει και το δείχνει καθημερινά στον άνθρωπό του, ναι, ας αγνοήσει τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Επειδή όμως στις 999 από τις 1000 περιπτώσεις ερωτευμένων ζευγαριών, η καθημερινότητα σε κάνει να ξεχνάς πως πρέπει τον έρωτα να μη τον θεωρείς δεδομένο, σε κάνει να ξεχνάς πως πρέπει να τον δείχνεις συνέχεια, ο παπα-Βαλεντίνος μας προσφέρει μια πολύ καλή αφορμή για να τα θυμηθούμε αυτά και να τα κάνουμε πράξη!!! 

Στο κάτω κάτω της γραφής, αξίζει να ερωτευτείς!!!!!!