Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑΜΕ



ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Ν. ΒΑΒΟΥΡΑΚΗΣ, ΣΤ. ΒΑΣΑΛΑΚΗΣ, Μ. ΒΛΑΣΣΗΣ, Γ. ΓΡΙΒΑΚΗΣ

Τα όργανα του Ποταμιού


1.   Τα Μέλη του Κινήματος
2.  Οι Τοπικές Ομάδες Μελών (Τ.Ο.Μ.)
3.  Οι Ομάδες Νέων
4.  Η Επιτροπή Νεολαίας
5.  Η Πανελλήνια Επιτροπή
6.   Το Συνέδριο
7.   Η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου
8.   Ο Επικεφαλής του Κινήματος
9.   Η Εκτελεστική Επιτροπή
10. Ο Εκτελεστικός Γραμματέας
11. Οι Τομείς Πολιτικής
12. Οι Συντονιστές των Τομέων Πολιτικής
13. Η Επιτροπή Δεοντολογίας
14. Η Επιτροπή Οικονομικής Διαχείρισης
15. Η Πολιτική Επιτροπή
16. Η Κεντρική Νομοθετική Ομάδα
17. Το οργανόγραμμα

1.     Τα Μέλη του Κινήματος.

Θα πρέπει να καταργηθεί ο όρος «εθελοντής» και να αντικατασταθεί από τον όρο «μέλος». Η αλλαγή αυτή δεν είναι μόνο στην ονομασία αλλά στην ουσία του ρόλου των μελών.
Η έννοια του «εθελοντή» είναι: «πείτε μου τι να κάνω για να βοηθήσω». Η έννοια του «μέλους» είναι: «η φωνή κι η άποψή μου είναι ισότιμη με όλων των υπολοίπων μελών και συνδιαμορφώνω τις θέσεις του Κινήματος».
Η ενίσχυση του ρόλου των Μελών είναι συνάρτηση της λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων των Τοπικών Ομάδων Μελών που θα αναλύσουμε παρακάτω.
Δικαίωμα και διαδικασία εγγραφής: Μέλος στο Ποτάμι μπορεί να γίνει κάθε Έλληνας πολίτης, πολίτης χώρας – μέλους της ΕΕ ή άλλου κράτους που διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα, εφόσον είναι ηλικίας δεκαοκτώ (18) ετών και άνω, αποδέχεται τις αρχές μας και δεν είναι μέλος άλλου ελληνικού κόμματος. Η αίτηση εγγραφής του υποψήφιου μέλους γίνεται μετά από ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα του Κινήματος ή γραπτή αίτηση στα γραφεία του Κινήματος.
Αρμόδιο όργανο για την έγκριση και εγγραφή στο Μητρώο Μελών ενός νέου μέλους είναι η Εκτελεστική Επιτροπή, με απαραίτητη προϋπόθεση την έγγραφη θετική εισήγηση της γεωγραφικά αρμόδιας τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής. Σε περίπτωση αρνητικής εισήγησης της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία οφείλει να είναι έγγραφη και πλήρως αιτιολογημένη με βάση την προηγούμενη δράση και συμπεριφορά του υποψηφίου μέλους ως προς τις αρχές του Κινήματος, ή απόρριψης του αιτήματος από την Εκτελεστική Επιτροπή, επίσης εγγράφως και πλήρως αιτιολογημένα, η οριστική και τελεσίδικη απόφαση για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησης εγγραφής λαμβάνεται από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Το υποψήφιο μέλος στην περίπτωση αυτή έχει το δικαίωμα κατάθεσης εγγράφου υπομνήματος υποστηρίξεως της αίτησής του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας.
Δικαιώματα και υποχρεώσεις μελών: Τα μέλη του Ποταμιού είναι πρώτα από όλα ενεργοί πολίτες και συμμετέχουν στο σύνολο της πολιτικής ζωής του Κινήματος: Εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και εκλέγονται σε όλα τα όργανα, συμμετέχουν στη διαμόρφωση των θέσεων του Κινήματος καθώς και σε τοπικές, περιφερειακές και πανελλαδικές ψηφοφορίες ή διαβουλεύσεις που διεξάγονται είτε ηλεκτρονικά, είτε με φυσική παρουσία. Τα μέλη προωθούν τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους του Ποταμιού και αγωνίζονται για την ενδυνάμωσή του. Η πολιτική και γενικότερη στάση τους θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το παρόν Καταστατικό.
Από την πλευρά του, το Ποτάμι οφείλει να διασφαλίζει σε κάθε μέλος το δικαίωμα συμμετοχής στη διεκδίκηση αιρετών θέσεων και την ανάδειξή του μέσω διαδικασιών που προβλέπονται από το Καταστατικό.
Απώλεια της ιδιότητας του μέλους: Επέρχεται είτε οικειοθελώς, με απλή δήλωσή του, που γνωστοποιείται εγγράφως ή ηλεκτρονικά στο Κίνημα, είτε με απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Τοπικής Ομάδας Μελών που προκύπτει από την υπερψήφιση από τα 2/3 της ολομέλειάς της, αν το μέλος δρα εις βάρος των αξιών, των αρχών και των στόχων του Κινήματος. Η απόφαση περί διαγραφής αναστέλλει άμεσα την ιδιότητα του μέλους και οριστικοποιείται ή ακυρώνεται από την Πανελλήνια Επιτροπή.

2.     Οι Τοπικές Ομάδες Μελών (Τ.Ο.Μ.).

Οργάνωση σε Τοπικές Ομάδες Μελών (Τ.Ο.Μ.) ανά νομό (ή ανά δήμο άνω των 50.000 κατοίκων ειδικά για την Αττική). Για τις εξειδικευμένες περιπτώσεις που υπάρχουν ζητήματα που αφορούν από κοινού 2-3 όμορους νομούς, προβλέπεται η συνεννόηση των Συντονιστικών Επιτροπών τους για κοινή δράση. Τοπικές Ομάδες Μελών μπορούν να οργανώνουν και κάτοικοι εξωτερικού.
Αρμοδιότητες Τοπικών Ομάδων Μελών: Η Τοπική Ομάδα Μελών οφείλει να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει σε όσα συμβαίνουν στα γεωγραφικά της όρια σε σχέση με τις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας, εναρμονίζοντας τις παρεμβάσεις αυτές με τις αξίες και τις αρχές του Κινήματος. Έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων στην οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τις θέσεις του Κινήματος, τόσο για τα τοπικού ενδιαφέροντος ζητήματα όσο και για τα θέματα κεντρικής πολιτικής.
Οφείλει να ενημερώνει μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής τα κεντρικά όργανα του Κινήματος για σημαντικά τοπικά ζητήματα που χρήζουν παρέμβασης προς την Κυβέρνηση, αλλά και να ενημερώνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή για οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα. Με απόφαση της ολομέλειας των Τοπικών Ομάδων Μελών μπορούν να συγκροτούνται θεματικές ομάδες εργασίας. Προτάσεις για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας των Τομέων Πολιτικής και αποτελούν, μετά από ψηφοφορία της ολομέλειας, εισήγηση της Τοπικής Ομάδας Μελών, προωθούνται άμεσα στη Συντονιστική Επιτροπή του αρμόδιου Τομέα Πολιτικής.
Συντονιστική Επιτροπή Τοπικής Ομάδας Μελών: Κάθε Τοπική Ομάδα Μελών συντονίζεται από 3μελή ή 5μελή Συντονιστική Επιτροπή η οποία εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από την ολομέλεια της Τοπικής Ομάδας Μελών, σε χρόνο που καθορίζεται από τις αποφάσεις του Συνεδρίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η Συντονιστική Επιτροπή περιλαμβάνει τον Επικεφαλής, το Γραμματέα, και 1 ή 3 μέλη, οι οποίοι προκύπτουν με διαδικασία εντός της Συντονιστικής Επιτροπής. Ο Επικεφαλής είναι υπεύθυνος για τη διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με την Εκτελεστική Επιτροπή και αποτελεί αυτοδίκαιο μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής, ο Γραμματέας για την τήρηση πρακτικών στις ολομέλειες και στις συνεδρίες της Συντονιστικής Επιτροπής.
Η Συντονιστική Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την ενδυνάμωση και την εκλογική προετοιμασία του Κινήματος στο γεωγραφικό χώρο που δραστηριοποιείται η Τοπική Ομάδα Μελών, καθώς επίσης και για τη διάχυση των αξιών, αρχών και θέσεων του Ποταμιού.
Η Συντονιστική Επιτροπή οφείλει να συγκαλεί ολομέλειες της Τοπικής Ομάδας Μελών οι οποίες θα έχουν συγκεκριμένη θεματολογία, θα περιλαμβάνουν εισηγήσεις και ανταλλαγή απόψεων, και θα καταλήγουν υποχρεωτικά σε λήψη αποφάσεων μετά από ψηφοφορία. Τα αποτελέσματα θα καταγράφονται από το Γραμματέα και θα κοινοποιούνται σε όλα τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Μελών και στην Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ όπου κριθεί απαραίτητο θα κοινοποιούνται και στα τοπικά ΜΜΕ.
Συντονιστικές Επιτροπές όμορων νομών μπορούν να συνεργάζονται για κοινές δράσεις σε ζητήματα που άπτονται του ενδιαφέροντος συνολικά της περιοχής ευθύνης τους. Μπορούν επίσης να συγκαλούν Περιφερειακές Συνδιασκέψεις με τη συμμετοχή όλων των μελών των Τοπικών Ομάδων μιας Περιφέρειας.
Ως μέλη Συντονιστικών Επιτροπών Τοπικών Ομάδων Μελών δεν μπορούν να εκλεγούν εν ενεργεία Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Δήμαρχοι ή Περιφερειάρχες. Μέλη Συντονιστικών Επιτροπών που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Δήμαρχοι ή Περιφερειάρχες οφείλουν να παραιτηθούν από τη Συντονιστική Επιτροπή.
Καθαίρεση μέλους Συντονιστικής Επιτροπής Τοπικής Ομάδας μελών και αντικατάστασή του από αναπληρωματικό μέλος πραγματοποιείται με απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Τοπικής Ομάδας Μελών που προκύπτει από την υπερψήφιση από τα 2/3 της ολομέλειάς της, αν το μέλος δρα εις βάρος των αξιών, των αρχών και των στόχων του Κινήματος ή η παρατεταμένη αδράνειά του προκαλεί δυσλειτουργία της Τοπικής Ομάδας Μελών.
Με απόφαση της ολομέλειας μιας Τ.Ο.Μ. θα ορίζεται το 70% των υποψηφίων βουλευτών ή «ομάδων στελεχών / βουλευτών» της περιοχής και το υπόλοιπο 30% θα καθορίζεται από τα κεντρικά όργανα.
Υποψήφιοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές με το Ποτάμι δεν μπορούν να είναι πρώην Βουλευτές – Ευρωβουλευτές – Υπουργοί – Υφυπουργοί – Γενικοί Γραμματείς Υπηρεσιών, Ειδικοί Σύμβουλοι εκλεγμένοι ή διορισμένοι από άλλα κόμματα. Επίσης υποψήφιοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές δεν μπορούν να είναι πρώην Περιφερειάρχες – Νομάρχες – Δήμαρχοι οι οποίοι εκλέχθηκαν με τη στήριξη άλλου κόμματος. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα μπορεί να υπάρξει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για προσωπικότητες ευρύτατης αποδοχής, με ομόφωνη απόφαση της Πανελλήνιας Επιτροπής.

3.     Οι Ομάδες Νέων.

Τα μέλη των Τοπικών Ομάδων Μελών ηλικίας κάτω των 35 ετών μπορούν εφόσον το επιθυμούν να οργανώνονται επιπλέον σε Ομάδες Νέων, με στόχο τη διαβούλευση και την εξέταση ειδικών θεμάτων που απασχολούν τους νέους.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι επιτρεπτό οι Ομάδες Νέων να δημιουργήσουν κομματικό ψηφοδέλτιο Ποταμιού σε μαθητικές ή φοιτητικές εκλογές.
Οι Ομάδες Νέων εκλέγουν εκπροσώπους τους στην Επιτροπή Νεολαίας.

4.     Η Επιτροπή Νεολαίας.

Οι νέοι του Ποταμιού θα οργανωθούν κεντρικά με τη διαμόρφωση της Επιτροπής Νεολαίας, στην οποία θα υπάρχει εκπροσώπηση από όλες τις Ομάδες Νέων. Ο τρόπος οργάνωσης της Επιτροπής Νεολαίας θα επιλεγεί από τους ίδιους τους νέους και δεν θα οριστεί από τα κεντρικά όργανα του Κινήματος.
Η Επιτροπή Νεολαίας θα έχει εκπροσώπηση στο Συνέδριο (με αριθμό συνέδρων που θα ορίζεται από την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου), και στην Πανελλήνια Επιτροπή με 10 εκπροσώπους.
Η Επιτροπή Νεολαίας θα είναι ανεξάρτητη από όλα τα υπόλοιπα όργανα του Κινήματος και δεν θα αναφέρεται σε κανένα από αυτά, παρά μόνον στη βάση της.

5.     Η Πανελλήνια Επιτροπή.

Είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο ανάμεσα σε δύο Συνέδρια. Αποτελείται αυτοδίκαια από τον Επικεφαλής του Κινήματος και τους επικεφαλής των Συντονιστικών Επιτροπών όλων των Τοπικών Ομάδων Μελών, συν 10 εκπροσώπους της Επιτροπής Νεολαίας.
Προεδρεύων της Πανελλήνιας Επιτροπής είναι ο Επικεφαλής του Κινήματος. Πραγματοποιεί Τακτική Συνεδρίαση κάθε 6 μήνες (με φυσική παρουσία) και έκτακτες ηλεκτρονικές συνεδριάσεις όποτε ζητηθεί από το 30% των μελών της ή από τον Επικεφαλής.
Αρμοδιότητές της είναι η αξιολόγηση όλων των οργάνων, η εξέταση σε τελεσίδικο βαθμό των αποφάσεων της Επιτροπής Δεοντολογίας για διαγραφή μέλους, η απόφαση για σημαντικά θέματα που τίθενται από τα μέλη της ή μετά από παραπομπή σε αυτήν από την Πολιτική Επιτροπή, η έγκριση διενέργειας εσωτερικών δημοψηφισμάτων με τη συμμετοχή όλων των μελών για σημαντικά θέματα.
Οι αποφάσεις της Πανελλήνιας Επιτροπής είναι δεσμευτικές για τον Επικεφαλής και την Πολιτική Επιτροπή.

6.     Το Συνέδριο.

Το Συνέδριο είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο του Κινήματος, καθορίζει το πλαίσιο των πολιτικών του Κινήματος και είναι αρμόδιο για να εγκρίνει τροποποιήσεις του Καταστατικού. Στο Συνέδριο θα εκλέγονται όλα τα υπόλοιπα όργανα του Ποταμιού: ο Επικεφαλής, η 15μελής Εκτελεστική Επιτροπή, οι 5μελείς Συντονιστικές Επιτροπές των πέντε (5) Τομέων Πολιτικής, η 5μελής Επιτροπή Δεοντολογίας και η 5μελής Επιτροπή Διαχείρισης Οικονομικών.
Η θεματολογία του Συνεδρίου θα αποφασίζεται από την Οργανωτική Επιτροπή μετά από εισηγήσεις όλων, επομένως και των Τ.Ο.Μ. και της Επιτροπής Νεολαίας. Έκτακτο Συνέδριο συγκαλείται για συγκεκριμένη θεματολογία (πχ αντικατάσταση Επικεφαλής) με απόφαση του Επικεφαλής ή με απόφαση της Πανελλήνιας Επιτροπής με αυξημένη πλειοψηφία ¾ ή μετά από αίτημα του 50% τουλάχιστον των Τοπικών Ομάδων Μελών του Κινήματος, εντός 45 ημερών από την ανακοίνωση της απόφασης στην Εκτελεστική Επιτροπή. Με ευθύνη του Εκτελεστικού Γραμματέα η απόφαση κοινοποιείται άμεσα στις Τοπικές Ομάδες Μελών, στην Επιτροπή Νεολαίας και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Στο Συνέδριο συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου ο Επικεφαλής, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, τα μέλη της Εκτελεστικής και της Πολιτικής Επιτροπής, οι αντιπρόσωποι που εκλέγονται από τις Τοπικές Ομάδες Μελών του Κινήματος και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Νεολαίας. Ο αριθμός των αντιπροσώπων που θα εκλεγούν από τις Τοπικές Ομάδες Μελών και την Επιτροπή Νεολαίας αποτελεί συγκεκριμένο ποσοστό εκ των ψηφισάντων στις ολομέλειες. Το ποσοστό αυτό καθορίζεται με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου. Στο Συνέδριο μπορούν να μετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου εκπρόσωποι πολιτικών, συνδικαλιστικών ή άλλων φορέων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

7.     Η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου θα προκύπτει από την Πανελλήνια Επιτροπή με κλήρωση και θα αποτελείται από 15 άτομα τα οποία δεν μετέχουν σε κανένα από τα υπόλοιπα όργανα του κόμματος. Στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου η Οργανωτική Επιτροπή έχει την ευθύνη για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας απολογισμού και αξιολόγησης όλων των οργάνων του κόμματος.

8.     Ο Επικεφαλής του Κινήματος.

Ο Επικεφαλής θα προεδρεύει, θα είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Δεν θα αποφασίζει μόνος, όπως π.χ. προβλέπεται σήμερα για τις υποψηφιότητες βουλευτών ή για τους ορισμούς επιτροπών. Η λειτουργικότητα και η διάκριση εξουσιών των οργάνων είναι αυτή που θα εξασφαλίζει πως δεν θα μετατρέπονται σε απλά επιβεβαιωτικά όργανα των εισηγήσεων του Επικεφαλής.
Ο Επικεφαλής ή η Πανελλήνια Επιτροπή με αυξημένη πλειοψηφία ¾, μπορούν να προτείνουν διαφορετικό τρόπο εκλογής του Επικεφαλής (π.χ. ανοιχτή διαδικασία κάλπης με συμμετοχή των μελών του Ποταμιού). Η πρόταση αυτή για να εγκριθεί και να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50% τουλάχιστον των Τοπικών Ομάδων Μελών, οι οποίες θα κληθούν με έκτακτες ψηφοφορίες από τις ολομέλειές τους να αποφανθούν. Προκειμένου ένα μέλος να υποβάλει υποψηφιότητα για Επικεφαλής θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει υπογραφές από το 5% των συνέδρων ή, στην περίπτωση της ανοιχτής διαδικασίας κάλπης, από το 5% των Τοπικών Ομάδων Μελών του Κινήματος.
Η θητεία του Επικεφαλής αλλάζει και από διετής γίνεται τετραετής ώστε να μην υπάρχει αίσθημα θεσμικής ανασφάλειας και προσωρινότητας, με τη διατήρηση όμως του περιορισμού της 8ετούς συνολικά θητείας.

9.     Η Εκτελεστική Επιτροπή.

Τα 15 αιρετά από το Συνέδριο μέλη της θα είναι η ψυχή του κομματικού μηχανισμού, διαμοιράζοντας μεταξύ τους οργανωτικές αρμοδιότητες. Εκλέγει τον επικεφαλής της, τον «Εκτελεστικό Γραμματέα», ο οποίος και θα είναι συνολικά υπεύθυνος για τη λειτουργία και το συντονισμό της.
Η επιτροπή αυτή δεν αποφασίζει πολιτικά θέματα, απλά εκτελεί και οργανώνει, π.χ. θέματα μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), αποστολή υλικού στις Τ.Ο.Μ. κλπ. Υποστηρικτικά στη διάθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής μπορούν να είναι μέλη που εθελοντικά επιθυμούν να βοηθήσουν σε κάποιες εργασίες, μετακλητοί ή έμμισθοι υπάλληλοι.
Είναι υπεύθυνη για την αμφίδρομη επικοινωνία με τις Τ.Ο.Μ., διαχέοντας προς αυτές τις πολιτικές αποφάσεις της Πολιτικής Επιτροπής και λαμβάνοντας από αυτές εισηγήσεις και αναφορές.
Τα μέλη της (λόγω διαρκούς άμεσης επαφής με τα μέλη) δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Δήμαρχοι ή Περιφερειάρχες πριν την πάροδο τουλάχιστον ενός (1) έτους από τη λήξη της θητείας τους.

10. Ο Εκτελεστικός Γραμματέας.

Έχει τη συνολική ευθύνη λειτουργίας της Εκτελεστικής Επιτροπής. Είναι αυτός που μοιράζει ρόλους στα μέλη της και την εκπροσωπεί στην Πολιτική Επιτροπή ώστε να ενημερώνεται άμεσα για τις αποφάσεις πολιτικού και οργανωτικού σχεδιασμού του Κινήματος.

11. Οι Τομείς Πολιτικής.

Οι Τομείς Πολιτικής δεν μπορούν να θεωρούνται 2ος πυλώνας του κόμματος, ανεξάρτητος από τις Τοπικές Ομάδες. Όλα τα μέλη των Τομέων πρέπει να είναι μέλη σε κάποια Τοπική Ομάδα και μέσω αυτής να εκλέγονται στο Συνέδριο και τα άλλα όργανα.
Αυτή τη στιγμή στο site του Ποταμιού είναι αναρτημένοι 35 τομείς πολιτικής, με 35 πολιτικούς υπεύθυνους και 35 συντονιστές. Προτείνεται λοιπόν η σύμπτυξη όλων αυτών των ομάδων σε πέντε (5) Τομείς Πολιτικής: Οικονομία – Παιδεία – Εξωτερικών & Άμυνας – Κρατικής Ανασυγκρότησης – Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

12. Οι Συντονιστές των Τομέων Πολιτικής.

Οι 5μελείς Συντονιστικές Επιτροπές των Τομέων Πολιτικής θα είναι εκλεγμένα από το Συνέδριο μέλη (όχι οριζόμενα από τον Επικεφαλής όπως γίνεται μέχρι σήμερα) που δε θα πρέπει να είναι Βουλευτές ή Ευρωβουλευτές λόγω φόρτου εργασίας.
Οι Συντονιστές αυτοί θα είναι υπεύθυνοι για την αναδιοργάνωση των σημερινών τομέων, για την αναζήτηση κατάλληλων εμπειρογνωμόνων για κάθε τομέα, και για τη διαρκή ανατροφοδότηση της συζήτησης εντός των τομέων με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, πολιτικές – επιστημονικές – εργασιακές κλπ.
Οι συνολικά 25 συντονιστές θα εκπροσωπούν τους Τομείς Πολιτικής στην Πολιτική Επιτροπή, ενημερώνοντας για τις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί και λειτουργώντας ως εμπειρογνώμονες και οι ίδιοι για τις πολιτικές προτάσεις των υπολοίπων οργάνων που αφορούν τον Τομέα τους.

13. Η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος είναι αρμόδια για τον έλεγχο τήρησης του Καταστατικού και για κάθε ζήτημα ερμηνείας και εφαρμογής των διατάξεών του. Λειτουργεί με αναλογική (κατάλληλη) εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως εκάστοτε ισχύει, χωρίς διαδικασία ενώπιον δευτεροβαθμίου οργάνου και με απόλυτη εσωκομματική διαφάνεια, εφόσον συναινεί και ο ελεγχόμενος. Οι ποινές που μπορεί να επιβάλει είναι η απλή επίπληξη, η προσωρινή αναστολή ιδιότητας και η οριστική παύση – διαγραφή. Για τη διαγραφή ωστόσο, αποφασίζει σε πρώτο βαθμό και παραπέμπει στην Πανελλήνια Επιτροπή για την οριστικοποίηση ή την ακύρωση της απόφασης διαγραφής.
Κρίνει σε οριστικό βαθμό τις αιτήσεις εγγραφής μελών που σε πρώτο βαθμό έχουν αρνητική εισήγηση από τις Τοπικές Ομάδες Μελών ή την Εκτελεστική Επιτροπή.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας συγκροτείται από πέντε (5) μέλη τα οποία εκλέγονται στο Συνέδριο με μυστική ψηφοφορία. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να εκλεγεί και μέλος που είναι εν ενεργεία Βουλευτής, Ευρωβουλευτής, Δήμαρχος, Περιφερειάρχης ή μέλος άλλης επιτροπής, πλην της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Η θητεία της Επιτροπής Δεοντολογίας ολοκληρώνεται με την έναρξη των εργασιών Τακτικού ή Έκτακτου Συνεδρίου, κατά το οποίο θα ψηφιστούν τα νέα μέλη της.

14. Η Επιτροπή Οικονομικής Διαχείρισης.

Η Επιτροπή Οικονομικής Διαχείρισης είναι αρμόδια για την διαχείριση των πόρων του Κινήματος, για την τήρηση των βιβλίων εσόδων – εξόδων, τη δημοσίευση του ισολογισμού, της ειδικής έκθεσης εκλογικών εσόδων και δαπανών και γενικότερα για την τήρηση των εκάστοτε νομοθετικών διατάξεων περί των οικονομικών των κομμάτων.
Η Επιτροπή Οικονομικής Διαχείρισης συγκροτείται από πέντε (5) μέλη τα οποία εκλέγονται στο Συνέδριο με μυστική ψηφοφορία.
Ως μέλη της Επιτροπής Οικονομικής Διαχείρισης δεν μπορούν να εκλεγούν εν ενεργεία Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες ή μέλη άλλων επιτροπών, πλην της Επιτροπής Δεοντολογίας. Η θητεία της Επιτροπής Οικονομικής Διαχείρισης ολοκληρώνεται με την έναρξη των εργασιών Τακτικού ή Έκτακτου Συνεδρίου, κατά το οποίο θα ψηφιστούν τα νέα μέλη της.
Έχει την υποχρέωση τακτικού ετήσιου ελέγχου και τη δυνατότητα έκτακτου ελέγχου σε όλες τις Τοπικές Ομάδες Μελών και τις επιτροπές του Κινήματος.

15. Η Πολιτική Επιτροπή.

Η Πολιτική Επιτροπή αποτελείται αυτοδίκαια από τον Επικεφαλής του Κινήματος, τα μέλη των 5μελών Συντονιστικών Επιτροπών των πέντε (5) Τομέων Πολιτικής, καθώς επίσης και από τους εν ενεργεία Βουλευτές και Ευρωβουλευτές του Κινήματος.
Η Πολιτική Επιτροπή είναι το όργανο πολιτικού και οργανωτικού σχεδιασμού και λειτουργεί με ευθύνη του Επικεφαλής του Κινήματος, ο οποίος τη συγκαλεί και προεδρεύει στις συνεδριάσεις της. Υποδέχεται και αξιολογεί τα πολιτικά συμπεράσματα και τις προτάσεις που προκύπτουν από το έργο των Τομέων Πολιτικής του Κινήματος ώστε να αποφασιστούν οι πολιτικές θέσεις του Κινήματος. Παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του έργου των Βουλευτών και των Ευρωβουλευτών του Κινήματος και επιλέγει τις πολιτικές κινήσεις που απαιτούνται.
Η Πολιτική Επιτροπή παραπέμπει τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα στην Πανελλήνια Επιτροπή.

16. Η Κεντρική Νομοθετική Ομάδα.

Η Πολιτική Επιτροπή ορίζει τα μέλη της Κεντρικής Νομοθετικής Ομάδας. Αρμοδιότητα της ομάδας αυτής είναι η διαμόρφωση και σύνταξη σχεδίων νόμων με βάση τις αποφάσεις της Πανελλήνιας Επιτροπής και της Πολιτικής Επιτροπής, μετά από την επεξεργασία των προτάσεων των Τομέων Πολιτικής.
Επιπρόσθετα, η ομάδα αυτή δύναται να κάνει δικές της προτάσεις νομοθετικής πρωτοβουλίας προς την Πολιτική Επιτροπή, βασισμένες στην εμπειρία και τις γνώσεις των μελών της.

17. Το οργανόγραμμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου